Uitgebreide uitleg pensioen

Op deze pagina vindt u, als aanvulling op de basisuitleg pensioen, een uitgebreide uitleg over pensioen. Onder andere het pensioenhuis en pensioenregels komen hier aan bod.

Het pensioenhuis

Zoals u in de basisuitleg pensioen al kon lezen, spaart u voor een ouderdomspensioen, een nabestaandenpensioen en een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat sparen gebeurd in een zogeheten pensioenhuis. In dat pensioenhuis bevinden zich 3 verdiepingen: het overheidspensioen, het collectief pensioen en het individueel pensioen. Hieronder zullen we wat dieper op deze 3 verdiepingen ingaan.

  • 1e verdieping: Het overheidspensioen
    Het overheidspensioen is de eerste verdieping. Het is het pensioen dat door de Nederlandse overheid wordt geregeld. In principe krijgt iedereen die in Nederland woont of werkt een overheidspensioen. Het ouderdomspensioen wordt op deze verdieping de AOW (Algemene Ouderdomswet) genoemd. Het nabestaandenpensioen wordt geregeld volgens de ANW (Algemene Nabestaandenwet). En het arbeidsongeschiktheidspensioen is de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, wat eerder de WAO heette).
  • 2e verdieping: Het collectief pensioen
    Goed, die eerste verdieping, het overheidspensioen, heeft u dus sowieso. Maar het overheidspensioen biedt u puur en alleen een basisinkomen. Om ervoor te zorgen dat u meer leefruimte krijgt, kunt u boven op dat overheidspensioen verder gaan sparen. Dat kan met de tweede verdieping van het pensioenhuis, het collectief pensioen. Om aan deze verdieping te bouwen moet u een werkgever hebben. De overheid stelt werkgevers in bepaalde branches verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. In andere branches is het niet verplicht, maar wordt het collectief pensioen wel aangeboden om het werken aantrekkelijker te maken. Het collectief pensioen wordt doorgaans op uw salaris ingehouden, waardoor u eigenlijk niet merkt dat u voor uw pensioen spaart. Heeft u geen werk, of bent u eigen baas, dan is het collectief pensioen niet op u van toepassing. U kunt dan alleen de derde verdieping boven op de eerste verdieping bouwen.
  • 3e verdieping: Het individueel pensioen
    Op de derde verdieping van het pensioenhuis bevindt zich het individueel pensioen. Hier kunnen degenen terecht die geen aanspraak maken op het collectief pensioen. Maar alle mensen die in Nederland wonen of werken, dus ook degenen die wel een collectief pensioen hebben, kunnen ervoor kiezen om een pensioen op de derde verdieping op te bouwen. Het is niet verplicht, maar wel slim. Het individueel pensioen moet u altijd zelf regelen. Dit kunt u doen bij een verzekeringsmaatschappij of een bank. Zij bieden allerlei spaar- of verzekeringsproducten om u en/of uw nabestaanden van een extra inkomen te voorzien.

Pensioenregels

Op het opbouwen van uw pensioenhuis zijn allerlei regels van toepassing. Die regels worden grotendeels bepaald door de Belastingdienst. Maar er zijn ook pensioenregels die op Europees niveau worden bepaald. We kunnen hier niet alle pensioenregels uitgebreid toelichten, maar we kunnen u wel alvast wijzen op een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. De belasting die u over uw pensioenpremie betaalt bijvoorbeeld: het is goedkoper om via de belasting voor uw pensioen te sparen, dan via een spaarrekening. U profiteert dan namelijk van gunstigere belastingvoorwaarden. Hier worden uiteraard wel strenge eisen aan gesteld. Zou u voor uw pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken, dan moet u meer belasting over uw pensioen afdragen dan wanneer u op of na uw pensioengerechtigde leeftijd stopt met werken. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat informeren over de pensioenregels die op uw situatie van toepassing zijn.

Meer weten over pensioen?

Heeft u na het lezen van deze uitgebreide uitleg over pensioen nog vragen? Neemt u dan contact op met Pensioenadvies-amsterdam.nl. Onze pensioenadviseurs helpen u graag verder!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?