Pensioen bij samenwonen

Gaan samenwonen is een grote mijlpaal voor veel mensen. Maar weet u eigenlijk wel wat er met uw pensioen gebeurd als u gaan samenwonen? En of u wellicht voordeliger uit bent als u een samenlevingscontract laat opstellen? Op deze pagina vertellen we u wat u moet weten over het pensioen bij samenwonen.

Wanneer spreken we van samenwonen?

We spreken van samenwonen wanneer u samen met iemand anders van 18 jaar of ouder in één huis woont en een gezamenlijke huishouding heeft. Met andere woorden: u deelt samen een woning én betaalt beiden mee aan de kosten van de huishouding, of u zorgt voor elkaar. Samenwonen kan met een partner zijn, maar ook met een familielid, vriend(in) of kennis.

Geregistreerd partnerschap

Wanneer u gaat samenwonen en dit niet officieel laat vastleggen, dan wordt uw partner in veel gevallen niet officieel als uw partner erkend. In sommige gevallen is dit financieel gunstig, in andere gevallen juist niet. U kunt er voor kiezen om een samenlevingscontract (ook wel een partnerschapsakte genoemd) te laten opstellen door een notaris. U legt dan al uw afspraken met betrekking tot het samenwonen officieel vast op papier. Die afspraken omvatten o.a. het gebruik van bankrekeningen, de verdeling van de huishoudkosten en de verdeling van bezittingen in het geval dat het samenwonen beëindigd wordt.

Overheidspensioen bij samenwonen

Of u samenwoont of niet heeft geen invloed op de AOW, de WIA of de Wajong. Maar als u een AOW uitkering ontvangt, dan wordt de hoogte van de uitkering die u ontvangt bepaald door het inkomen van uw partner. U wordt dan namelijk op dezelfde manier beoordeeld als iemand die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft.

Collectief pensioen bij samenwonen

Voor het collectief pensioen geldt dat samenwonen geen invloed heeft op uw arbeidsongeschiktheidspensioen. Bij het ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen heeft dit meestal wel invloed; er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen samenwonen zonder samenlevingscontract (waarbij de ander niet officieel als uw partner erkend wordt) en samenwonen met samenlevingscontract (waarbij de ander wel officieel als uw partner erkend wordt).

Individueel pensioen bij samenwonen

Voor het individueel pensioen zijn de gevolgen van samenwonen voor alle pensioenen afhankelijk van de voorwaarden en afspraken die met uw pensioenverzekeraar of bank zijn gemaakt. Ook hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen onderscheid gemaakt tussen samenwonen zonder samenlevingscontract en samenwonen met samenlevingscontract.

Laat u adviseren door een pensioenadviseur

Een onafhankelijk pensioenadviseur kan u precies vertellen wat er met uw pensioen gebeurd als u gaat samenwonen. Ook kan deze voor u uitzoeken of het wellicht verstandiger is om een samenlevingscontract af te sluiten. Bekijk pensioenadviseurs uit amsterdam op onze overzichtspagina en kies de adviseur die het beste bij u past!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?