Pensioen bij scheiding

Een scheiding kan behoorlijk heftig zijn. Het is een ingrijpende beslissing die heel veel rompslomp met zich meebrengt. Behalve de afspraken die gemaakt moeten worden over de kinderen, de alimentatie, de woning en de verdeling van de bezittingen, moeten er ook afspraken gemaakt worden over de verdeling van het pensioen dat u en uw (ex-)partner gedurende het huwelijk hebben opgebouwd.

Verdeling van het pensioen

De pensioenen van u en uw partner worden pas verdeeld op het moment dat u of uw partner daadwerkelijk met pensioen gaat. Maar het is gebruikelijk om hier bij de scheiding al afspraken over te maken. Zo weet u allebei waar u aan toe bent.

Het ouderdomspensioen

Zelfs als u gescheiden bent, heeft u recht op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. U ontvangt de helft van het pensioen dat uw partner gedurende het huwelijk heeft opgebouwd. Dit geldt ook andersom; uw ex-partner heeft ook recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Tenzij u hier andere afspraken over heeft gemaakt natuurlijk.

Het nabestaandenpensioen

Wanneer u nog getrouwd bent, wordt uw nabestaandenpensioen bij uw overlijden uitgekeerd aan uw partner, en andersom. Wanneer één van jullie overlijdt nadat jullie zijn gescheiden, dan krijgt de ander (afhankelijk van hoelang jullie getrouwd zijn geweest) een zogeheten bijzonder nabestaandenpensioen uitgekeerd.

Het arbeidsongeschiktheidspensioen

Het arbeidsongeschiktheidspensioen (AOW) hoeft u niet met uw ex-partner te delen. Een scheiding heeft hier dan ook geen invloed op

Laat u adviseren door een pensioenadviseur

Een pensioenadviseur kan u precies vertellen wat er met uw pensioen gebeurd als u gaat scheiden. Ook kan hij of zij u helpen bij het maken van afspraken met betrekking tot de verdeling van uw pensioenen. Bekijk pensioenadviseurs uit amsterdam op onze overzichtspagina en kies de adviseur die het beste bij u past!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?