Veranderen van werkgever

U heeft een paar jaar voor een werkgever gewerkt, en daar uiteraard ook pensioen opgebouwd. Maar wat gebeurd er met dat pensioen als u een andere baan krijgt? Op deze pagina vertellen we daar wat meer over.

Pensioen meenemen

Bij het veranderen van werkgever kunt u uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe werkgever. Waardeoverdracht pensioen noemen we dat. Meestal vraagt de salarisadministratie van uw nieuwe werkgever of u dat wilt. Als u hiervoor kiest, dan wordt het geld in het pensioenfonds van uw oude werkgever overgeheveld naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever. Of het financieel voordelig is om uw pensioen mee te nemen, is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan zijn dat de voorwaarden van uw nieuwe pensioenfonds minder gunstig zijn.

Pensioen niet meenemen

U kunt er ook voor kiezen om uw opgebouwde pensioen niet mee te nemen naar uw nieuwe werkgever, en bij uw nieuwe werkgever een nieuw pensioenfonds op te bouwen. Het geld dat u heeft opgespaard blijft dan gewoon in het oude pensioenfonds staan. Omdat er dan geen geld meer bij wordt gestort, wordt het een premievrij pensioen. Dit wordt ook wel een ‘slapend pensioen’ genoemd. Ook als u (tijdelijk) gaat werken voor een werkgever die geen pensioenregeling biedt, kunt u uw pensioen bij uw oude pensioenfonds laten staan.

Pensioen afkopen

Wanneer u slechts een klein bedrag aan pensioen heeft opgebouwd, kan het zijn dat uw pensioenfonds ervoor kiest om dit bedrag ‘af te kopen.’ Het opgebouwde pensioen wordt dan vroegtijdig aan uw uitgekeerd. Dit wordt geregeld gedaan bij kleine pensioenen, omdat dit een pensioenfonds een hoop administratiewerk scheelt. De grens voor een klein pensioen ligt momenteel op €465,94.

Uw beslissing

Bij het veranderen van werkgever krijgt u 6 maanden de tijd om te beslissen of u uw pensioen wel of niet wilt meenemen. Het is verstandig om een pensioenadviseur te laten uitzoeken welke optie het meest voordelig is voor u; wat u nu beslist, heeft namelijk behoorlijke gevolgen voor uw inkomen als u eenmaal met pensioen gaat. U kunt sowieso altijd een offerte aan te vragen bij het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever. Wanneer u vaker van werkgever wisselt, is het inschakelen van een pensioenadviseur helemaal aan te raden, om te voorkomen dat u later met een pensioengat te maken krijgt.Bekijk pensioenadviseurs uit Amsterdam op onze overzichtspagina en kies de adviseur die het beste bij u past!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?